Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjeverna Koreja

Što se događa: Iz zatvorskog logora nestalo 20.000 zatvorenika

Zatvorski Logor 22 Sjeverne Koreje
Google Earth
06.09.2013.
u 10:27

Sjevernokorejske izbjeglice ispričale su kako je još oko 8.000 zatvorenika premješteno u druge kampove u Sjevernoj Koreji, a nema informacija da je itko od njih pušten na slobodu.

Strahuje se da je više od 20.000 zatvorenika iz zatvorskog logora Sjeverne Koreje pušteno da umre od bolesti ili gladi, nakon zatvaranja krajem prošle godine.

Sumnja se pojavila nakon zadnjeg izvješća američkog Odbora za ljudska prava u Sjevernoj Koreji u kojem se detaljno opisuje situacija u zatvorima koje je uspostavio Kim Jong-un nakon preuzimanja vlasti. Organizacija prikuplja informacije od Sjevernokorejaca koji su pobjegli iz zemlje, među kojima su bivši zatvorski čuvari, kao i oni koji su preživjeli zatvorski logor. Za praćenje stanja koriste im i satelitske snimke.

Prema izvješću Odbora o skrivenim zatvorima, otkriveno je da su dva logora zatvorena prošle godine, a u kažnjeničkim radnim kolonijama diljem zemlje još je oko 130.000 ljudi, piše Business Insider. U izvješću se navodi i kako je prije zatvaranja u zatvoreničkom logoru bilo sve manje zatvorenika, a njihov broj drastično je padao u kratkom vremenu.

"Zatvorenici su podvrgnuti pothranjenosti, prisilnom rada i drugim okrutnim i neobičnim kaznama", navodi se u izvješću i dodaje se kako se više tisuća zatvorenika prisilno drži u drugim zatočeničkim objektima. "Sjeverna Koreja ne dopušta pristup zatvorskim logorima, niti aktivistima za ljudska prava, znanstvenicima, istraživačima ili stranim medijima te ozbiljno ograničava protok informacija izvan svojih granica', navodi se u izvješću.

Sjevernokorejske izbjeglice ispričale su kako je još oko 8.000 zatvorenika premješteno u druge kampove u Sjevernoj Koreji, a nema informacija da je itko od njih pušten na slobodu.

>> Rodman ponovno u S. Koreji: Idem vidjeti svog frenda maršala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije